Kamu Politikaları Çalıştayı Yapıldı

Altıncısı bölümümüzce düzenlenen Kamu Politikaları Çalıştayı 16-17-18 Eylül tarihlerinde Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Çalıştay, 16 EYlül Çarşamba günü “Kamu Politikaları Çözümlemelerinde Yöntem Sorunları” konulu seminerle başladı.

Penn State Harrisburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Göktuğ Morçöl’ün konuşmacı olarak yer aldığı seminerde, SAÜ’den ve Türkiye’nin birçok üniversitesinden öğretim elemanları, araştırmacılar, yüksek lisans ile doktora öğrencileri katıldı.

Çözümlemenin tek bir formülü yok

Seminerde politikanın çok karmaşık bir süreç olduğuna değinen Prof. Dr. Göktuğ Morçöl, yapılan kamu politikası çözümlemesinin karar alma mekanizmasına aktarılabileceğini ifade ederek, ancak bunun tek bir formülü olmadığına vurgu yaptı. Çözümlemenin hakkıyla ve var olan en iyi bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğine dikkat çeken Morçöl, yöntemlerin iyi ve doğru bir şekilde, bütün zayıflıklarının ve güçlü yanlarının dikkate alınarak kullanılmasının uzun vadede yapılması gereken en doğru şey olduğunu söyledi.

Kamu politikalarının incelenmesinde en temel sorunun incelenecek yöntemin bulunması olduğunu belirten Morçöl, yeni oluşan bir alan olan kamu politikaları çözümlemelerinin biçimlenme sürecinde yapılan bu tür bilimsel tartışmaların önemli olduğunu söyledi. Morçöl, “Özneliklerin değer yargılarının ve politik güç ilişkilerinin kamu politikaları çözümlemelerinde önemli roller oynadıkları ve sorunlar yarattıkları doğru. Ancak bu sorunlar kamu politikaları çözümlemelerinin öznelliklere göre biçimlenmesini gerektirmiyor. Kamu politikaları çözümlemelerinin gerçekten işe yarayabilmesi için bunların olabildiğince nesnel olarak yapılması, özellikle de bilimsel araştırma yöntemlerinin bilerek ve sistematik olarak uygulanması gerekli” ifadelerini kullandı.

17-18 Eylül tarihlerinde ise panel konuşmalarına geçildi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Türkiye’de Kamu Politikası Çalışmalarının Dünü, Mevcut Durumu ve Geleceği” konulu açılış paneline konuşmacı olarak Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) üyesi Prof. Dr. Argun Akdoğan, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Yıldız, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Orhan katıldı.

Kamu Politikası Çalışmaları Cumhuriyet ile başladı

Moderatörlüğünü Penn State Harrisburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Göktuğ Morçöl’ün yaptığı panelde söz alan TODAİE üyesi Prof. Dr. Argun Akdoğan, Türkiye’de geçmiş dönemlerde yapılan kamu politikası çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye’de bu konuda yapılan çalışmaların Cumhuriyet ile birlikte şekillenmeye başladığını belirten Prof. Dr. Akdoğan, sanayi politikalarının yürürlüğe konması, Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulması, iktisadi ve sosyal projelerin yapılması ile kamu politikaları çalışma alanının gelişme gösterdiğini söyledi.

Geçmişte kamu sektöründe verimsiz çalışıldığı algısının oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Akdoğan, “Kamuya bu konuda haksızlık etmemek, aynayı biraz da özel sektöre çevirmek gerekiyor. Çünkü kamu politikası tekniklerinin çoğu özel sektördeki gelişmelerden oluşuyor. Yapılan araştırmalarda özel sektörde bile bazı durumlarda kapitalizmin kar, rasyonalite ve verimlilik anlayışının geri plana atıldığı durumlar da olabiliyor” diye konuştu.

Çalışmalar son yıllarda gelişme gösteriyor

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Yıldız da konuşmasında, Türkiye’de kamu politikası çalışmalarının mevcut durumu konusunda katılımcıları bilgilendirdi.  Kamu politikaları çalışmaları kapsamında akademik alanda yapılan çalışmaların son yıllarda gelişme gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mete Yıldız, yurtdışında lisansüstü eğitim gören akademisyenlerin bu alanın önemini daha iyi kavradığını, yurtdışından gelen yabancı akademisyenlerin de burada çalışmalar yaparak kamu politikasını şekillendirdiğini söyledi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Orhan ise konuşmasında, kamu politikaları çalışmaları kapsamında hem ulusal hem de uluslararası düzlemde yeni kitaplar ve makaleler yayınlandığını belirterek, Türkiye’de bu alanda yaşanan hareketliliğin kendisini sevindirdiğini ifade etti. Alınan kararların kamu bürokrasisine ne ölçüde katkıda bulunacağının da araştırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan, bu bağlamda çok ciddi literatür çalışmalarının yapıldığını, teorik çalışmalarla birlikte geleceğe yönelik çalışmaların artmasının faydalı olacağını söyledi.

Artık birçok oyuncu karar alma süreçlerine müdahil

Alınacak olan herhangi bir kamusal kararın kazananlar ve kaybedenler yarattığına işaret eden Prof. Dr. Orhan, “Bunun siyasi bedelini ise siyasetçiler ödüyor. Bu nedenle kararları kendileri almak istiyor. Alınan kararlar her zaman toplum için en uygun karar olmayabiliyor. Kapalı kapı arkasında alınan kararlar, karar mekanizmalarında bir takım sıkıntılara yol açabiliyor. Bu konuda yapılan çalışmalar en baştan doğru bir biçimde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kamusal sorunların sadece belli merkezdeki bir takım kişilerin iradeleri ile çözülemeyecek duruma geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan, farklı seviyelerde yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası birçok oyuncunun karar alma ve uygulama süreçlerine müdahil olduğunu kaydetti.